verandering proces doelen wensen

WDWDWWD?

verandering proces doelen wensen
Nee, geen nieuw tv-programma met Matthijs, maar een afkorting van Why Do We Do What We Do?  Ik ben er altijd al uitermate door gefascineerd geweest: waarom doen we wat we doen? Of liever nog: waarom veranderen we niet wat, als de uitkomst van onze inspanningen niet datgene brengt wat we graag willen? Verandermanagement biedt soelaas.

Aanpassen tot het wel werkt
Ik las ooit een stukje van een interview met zakenman Aad Ouborg. Toen bleek dat de verkoop van zijn Princess koffieapparaten niet goed liep in China, veranderde hij niets aan het ding zelf, maar hij maakte de doos eromheen twee keer zo groot. Chinezen houden immers van groot, groter, grootst. Slim denken en invoelen wat de klant wil et voilá: verkoopcijfers naar wens.

Doe het anders!
Mijn punt is: Je hoeft de dingen niet zo te doen zoals je ze altijd al doet.  Klinkt te simpel voor woorden, maar helaas blijkt het in de praktijk maar al te lastig. ‘Andere input geeft andere output’ is nog altijd zó waar!  Ik zou je willen uitdagen eens kritisch te kijken naar de manier waarop je bijvoorbeeld je werk doet. Het maakt een wereld van verschil of je het puur voor de centen of vanuit passie doet. Mensen die met een zekere bevlogenheid aan de slag gaan, zijn inspirerend voor anderen, verzetten over het algemeen ook méér werk en zijn minder gevoelig voor spanningsklachten.

Bevlogenheid
Van groot belang dus die bevlogenheid. Maar waar komt die vandaan? Bevlogenheid komt vanzelf als je datgene doet waarin je je kernkwaliteiten kwijt kunt. De eigenschappen die je van nature hebt, die je dus gemakkelijk afgaan, moeten de ruimte krijgen in je werk (of anders minstens in je priveleven).  Het Nieuwe Werken biedt hierin volop kansen naar mijn mening. Waarom niet eens écht goed kijken naar de functieprofielen? Wellicht past een taak van de een veel beter bij de collega of andersom. Ik merk veel te vaak dat werkzaamheden zo vastgeroest zitten. Er valt hier zoveel te winnen!

Daarom dit korte pleidooi:
Kijk goed naar wat en hoe je de dingen doet, ga er eens een uurtje voor zitten en schrijf alle mogelijkheden op om de boel anders aan te pakken. Je zult zien dat je al snel in de flow komt en de inspiratie opborrelt. Vergeet ook niet een plan van aanpak te bedenken om meer ontspanning in te bouwen. En dan niet het soort ontspanning dat eigenlijk toch nog een moeten is, maar echte ontspanning. Ga daar naar op zoek en begin met ‘werken zoals je bent’. Waarom wachten tot het nieuwe jaar ;-) ?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *