Angst toekomst onzekerheid

Toekomst-angst

Blog Toekomst-angst (foto- Pixabay)
Stefan heeft indertijd zijn leven flink omgegooid. Veel kleine stapjes gezet (beklijft altijd beter dan ineens fanatiek grote veranderingsstappen zetten. Hou het behapbaar!) en zich steeds meer bewust worden van eigen gedrag en gedachten.
Hij leefde eigenlijk altijd in angst. Nu leeft hij met een heel andere, veel positievere blik op de toekomst.

Hij was het type dat continu piekerde over allerlei dingen en altijd vrij gestresst overkwam. Het lukte hem maar niet om uit dat visueuze cirkeltje te breken. Hij vroeg zich soms af of het leven nog wel waard was om te leven. Hij ging wel eens naar bed ‘s avonds met de stille wens niet meer wakker te worden. Mijn ervaring is dat er vrij veel mensen zijn die dit soort gedachten hebben gedurende een moeilijke periode.
Stefan raapte zijn moed bijeen en besloot om er achter te komen wat het nou was dat deze angst- en stressgevoelens veroorzaakte. Hij schakelde hulp in.

Wat hij in basis ontdekte was dat hij eerlijk naar zichzelf moest leren zijn.

Er waren vele nachten dat hij niet kon slapen, omdat er teveel gedachten in zijn hoofd rondspookten. Teveel dingen waar hij zich zorgen over maakte. Daardoor kon hij niet optimaal ontspannen en zich dus ook niet aan de slaap overgeven. ( Sowieso natuurlijk een gek iets: gaan slapen. Je begeeft je vrijwillig in een soort grijs gebied tussen waken en slapen in. Dan is het echt nodig dat je je kunt ontspannen en unt loslaten.) Doordat Stefan met een slaapgebrek kampte, kon hij op den duur ook niet meer helder en logisch (oplossingsgericht) over zijn problemen nadenken.

Tijdens de coaching ontdekte hij dat hij een angst had voor de toekomst. Toekomst-angst dus. Hij stelde zichzelf allemaal vragen in de trant van:
– Wat moet ik doen als ik mijn baan verlies? ( Terwijl dat niet echt actueel was)
– Hoe ga ik ermee om als mijn vriendin ooit bij me weggaat?
– Ik heb volgende week een bruiloftsfeest. Ik hoop maar dat ik mezelf niet op de een of andere manier voor gek zet, terwijl iedereen daar bij is…
– Ik ga over drie maanden met vakantie. Wat moet ik doen als er iets is met het vliegtuig of als ik vertraging heb en niet op tijd kan inchecken?
– Hoe ga ik in hemelsnaam ooit genoeg verdienen om naar een koophuis te kunnen verhuizen?
– Kan ik het wel aan als mijn ouders komen te overlijden?

Dit zijn een aantal voorbeelden van vragen die hij zich zeer regelmatig stelde en echt horen bij toekomst-angst. Zijn hoofd zat overvol met dit soort gedachten.
Het leven is simpelweg te kort om je bezig te houden met deze gedachten en in angst te leven. Het staat je geluk in de weg. Bovendien maakt gepieker de dingen alkeen maar erger. Het put je uit, zodat je niet meer helder kunt denken en juist steeds verder van die oplossing vandaan raakt.

Doe iedere dag dat wat je kunt. ( Anderen kunnen trouwens ook niet méér van je verwachten) Leer ( jezelf) om positiever te denken en leer te focussen op de goede, mooie dingen in je leven. Natuurlijk zullen er zich uitdagingen op je pad voordoen, geen enkel levenspad is zonder hobbels. Maar daar deal je mee, zodra ze er zijn. En dan weet je hoe.

Dat is wat Stefan ook ontdekte. Hij leerde omgaan met zijn gedachten en merkte dat zijn leven een stuk gemakkelijker werd. Hij leerde om niet steeds de strijd aan te gaan. Om echt eerlijk naar zichzelf te zijn. Wat zit er achter zo’n gedachte? Waar ben je op z’n diepst bang voor? Het was geen gemakkelijke weg, maar als er nu negatieve piekergedachten in hem opkomen, gaat hij er heel anders mee om. Zoals Stefan het zelf verwoordt: ” dan mep ik zo’n gedachte met liefde weg”.
En zo is het.

Angst is eigenlijk altijd het gevolg van niet leven naar wat er in je hart zit. Wil je daar eens naar op zoek of een keer over sparren? Hier kun je een afspraak met mij maken.

Natuurlijk is Stefan niet de echte naam van mijn coachee. De man op de foto is een model.
Bron foto: Pixabay.com

1 reply
  1. Iris
    Iris says:

    Esther, jouw oefening die je op mp3 kan aanschaffen, over angst kan ook goed bijdragen op moeilijke momenten, heel fijn bedankt!

Trackbacks & Pingbacks

Comments are closed.