druk stress agenda leven planning

Infobesitas

druk stress agenda leven planning
Toen ik het voor het eerst hoorde, dit woord ‘infobesitas’ vond ik het meteen heel treffend. Deze samentrekking van ‘obesitas’ (extreem overgewicht) en ‘informatie’ geeft heel goed weer  waar het over gaat: De enorme overload aan informatie die we allemaal dagelijks te verwerken krijgen.

Pfffff….We worden allemaal geacht het bij te houden. Vakinhoudelijk wil je op de hoogte blijven, collega’s praten je bij over van alles en nog wat, mails vragen om beantwoording en reactie, berichten op Facebook willen gelezen worden en het liefst ook nog een beetje spitsvondig beantwoord, Twitter wil nog sneller en dan zijn er natuurlijk nog de ‘live’ contacten die je privé wilt onderhouden… Wordt het niet een beetje véél allemaal?

Volle weekenden
Mensen zeggen vaak tegen me dat ze na een weekend nog steeds niet echt uitgerust zijn. En dan moet de week nog beginnen!  Zo’n weekend wordt vaak volgezet met afspraken. Vrienden en familie moeten worden bezocht, de kinderen naar clubjes gebracht en toegejuicht, zelf nog wat sporten, de weekboodschappen in huis halen, beetje klussen in huis en tuin en dan zijn die zaterdag en zondag weer om voor je er erg in hebt.  ‘Gezellig weekend gehad?’ ‘Ja, hoor. Kon er wel moeilijk uit vanochtend.’  No wonder.

Overzicht
Is het dan zo verkeerd om leuke dingen te doen in je weekend of goed geïnformeerd te willen zijn op je werk?  Nee, natuurlijk niet. Ik pleit alleen wel voor een bewustere indeling. Sommige zaken moeten nou eenmaal worden ingepland, anders komen ze er nooit van, maar het kan geen kwaad om van tijd tot tijd steeds weer eens te kijken wat nou echt belangrijk voor je is. Waar kun je wat snoeien, zodat je aan jezelf toekomt? Ga je de goede richting op? Dat waar je je tijd aan besteedt, levert dat je wat op? Voedt het je? Schrijf het op, teken het voor mijn part. Zorg dat je overzicht krijgt. Dat levert je veel op. Uuuh…RUST en voldoening bijvoorbeeld!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *