Hoe vind je een goede coach?

Hoe vind je een goede coach?

Als mensen mij vragen wat mijn beroep is, merk ik dat ik altijd heel even twijfel als ik het woord ‘coach’ in mijn mond neem. Je hebt tegenwoordig voor van alles en nog wat wel een coach. Laatst las ik zelfs over een tuincoach! Ha, ha, ha, zo verliest het woord veel van zijn oorspronkelijke betekenis. (Of vul ik dat maar in?)

Wat is een goede coach?
Iemand die het je eens allemaal haarfijn uitlegt of iemand die je zelf de antwoorden helpt te vinden? Ik denk het laatste. Wat ik doe is even met iemand of een groep mensen ‘meewandelen’. Eigenlijk een ‘meewandelaar’ dus, maar dat klinkt weer minder professioneel voor de meesten onder ons denk ik en kan impliceren dat de wandelschoenen uit de kast moeten. Sporadisch doe ik trouwens ook als het zo uitkomt al wandelend mijn ding, maar dat terzijde.

Richtingbordjes schoonpoetsen
Ik ben wars van mensen bij de hand nemen en hen de weg wijzen. Alsof ik zou weten wat het beste is voor iemand anders! Alsof ik de weg voor diegene wel weet. Welnee, hoe zou dat ooit kunnen? We zijn tenslotte allemaal uniek en hebben ons eigen (levens)pad te bewandelen. Om nog even in de metafoor te blijven: wat ik doe is de richtingbordjes weer schoonpoetsen, laten zien dat er een bankje naast de weg staat om even uit te rusten en ik beklim de uitkijkpost met je mee om weer goed zicht te hebben over de omgeving.

Andere brillen
Ik maak je weer bewust van de keuzes die je hebt (want die zijn er altijd en meer dan je denkt) en door welke bril je kijkt naar de wereld en de mensen om je heen. Ik bied je andere brillen. Brillen die gewoon in je eigen kast liggen, maar je onderweg ergens vergeten bent.

Tja… wat ben ik nou? Schoonmaker? Opticien? Goede coach? Ik hou het maar op… gewoon Esther. Als mijn visie je aanspreekt, heb je nu een goede coach die bij je past gevonden.