fantaseren is goed voor je

Fantaseren en visualiseren is goed voor je!

Fantaseren is goed voor je! 2

Creatief fantaseren is meer dan zomaar wat nutteloos dromen. Het is een belangrijk persoonlijk gereedschap om je dingen voor te kunnen stellen. Te fantaseren over hoe iets eruit zou kunnen zien, wat er mogelijk zou zijn, hoe dat voelt, hoe dat klinkt…
Het is niet zozeer het terugdenken aan bepaalde zaken, maar zelf authentieke originele dingen in je brein op laten ‘ploppen’.

Dagdromen is een voorbeeld van creatief visualiseren. Even ben je in een wereld vol fantasie. Je ziet dingen die anderen niet zien en je bent als vanzelf nieuwe ideeën aan het ontwikkelen. Je geeft je fantasie vrij spel en daaruit ontstaan mooie inzichten en mogelijkheden.

Als kind deden velen van ons dit gewoon vanzelf. Wie heeft er niet uit het raam gestaard vanuit je schoolbank…? De regendruppels op het raam gevolgd die langzaam naar beneden drupten?
Dat vermogen zit nog steeds in ons. Het is belangrijk om dat weer te cultiveren, want het brengt je terug bij jezelf. Je eigenheid, het laat je weer authentiek zijn. En dat is in deze drukke tijd echt van belang.

Maar hoe doe je dat? Weer leren visualiseren?
Begin bij de basis. Oefen jezelf erin om plaatjes te zien in je hoofd. Beelden van dat wat je denkt bijvoorbeeld. Of luister naar muziek met je ogen dicht en kijk welke beelden er in je opkomen.
Speel korte ‘filmpjes’ af in je hoofd. Net zolang tot het je gemakkelijk af gaat en je beelden, filmpjes, klanken als vanzelf in je hoofd kunt oproepen.
Voor sommigen is dit een gemakkelijk proces, voor anderen wat lastiger. Maar blijf oefenen en je zult zien dat het steeds gemakkelijker gaat. Gelukkig is het geen straf om te oefenen met visualiseren!

De tweede stap is dat je meer aandacht gaat geven aan je creativiteit. Dat zal leiden tot een creatievere manier van denken en visualiseren.
Ons onderbewuste geeft ons méér van datgene waar we aandacht aan geven. Als je creatieve aspecten in je leven negeert, geef je daarmee je onderbewuste brein het signaal dat dat dus onbelangrijk is. Word je je bewust van je creatieve gedachten of creatieve mensen, dingen in je omgeving, dan zal je brein je bevoorraden met méér creativiteit. Let maar op!

Zoek ook regelmatig een andere omgeving op om je creativiteit te laten stromen.
Meer creativiteit in je relatie? Maak samen voor dag en dauw een flinke wandeling in een mooi heuvelachtig natuurgebied. Ben je schrijver? Ga eens het dak op met je tablet! Zoek een ongebruikelijke plek om je teksten te schrijven. Wil je nieuwe ideeën voor je bedrijf? Ga eens met een schrijfblok op een bankje zitten bij een vijver. Gewoon tussen de eenden. Kijk maar wat er voor creatieve plannen en kansen er in je hoofd opkomen!

Wat creatieve visualisatie doet is dat je elementen anders leert combineren. Je brein gaat items op een andere manier aan elkaar koppelen waardoor er geheel nieuwe ideeën en inzichten ontstaan. Er bestaan ook (therapeutische) spellen die gebruik maken van deze techniek, de zg.’concept combination’, waarbij je alleen of samen met anderen leert brainstormen met bepaalde elementen binnen een kader.

Wat je ook doet, onthoudt dat creativiteit zich het makkelijkst ontwikkelt als je niet gaat zitten afwachten, maar gewoon ermee aan de gang gaat. Een creatieve impuls kan natuurlijk ineens zomaar vanuit het niets ontstaan, maar vaker gebeurt dat als je bewust je hoofd een handje helpt. Begin met alles dat je ziet opnieuw te bekijken. Leer met andere ogen te kijken. Stel je je fiets voor, maar dan in een betere, gekkere, opvallendere of snellere uitvoering! Of fantaseer een stoel! Een stoel die fijner zit of misschien wel ligt, beweegbaar of niet, fel gekleurd of onopvallend, kies een bijzonder materiaal…
Wat zou er beter kunnen aan je mailprogramma dat je gebruikt? Je hoeft geen techneut te zijn om je fantasie te gebruiken. Wat zou handiger kunnen? Creatief denken betekent niet alleen dat je oplossingen bedenkt maar de vragen of specifieke problemen signaleren zijn net zo belangrijk. Als je dit zo een week of drie oefent, weet ik zeker dat je de wereld om je heen met ander ogen bent gaan bekijken! Met veel meer creativiteit en meer open-minded!

Dus als je creatiever door het leven wilt gaan, houdt dan deze drie dingen voor ogen:
1. Zet een andere bril op!
Een klein kind zal het waarschijnlijk gek vinden dat iemand een leven lang werkt om vervolgens eindelijk met pensioen te kunnen gaan en niet meer te hoeven werken.
Als je er over nadenkt ook best vreemd, toch? Bedenk creatieve manieren om geld te verdienen met dingen die je echt leuk vindt om te doen. Kijk hoe dat uitpakt.
Verander je perspectief. Een schilder zal nieuwe ideeën en inspiratie krijgen als hij zich de wereld voorstelt zoals een beer of een schildpad die ziet, ik noem maar wat. Als je een eigen bedrijf hebt dan ontstaan er ook nieuwe inzichten en ideeën als je de tijd neemt om echt vanuit het oogpunt van je klant te denken. Je helemaal voor te stellen hoe jouw klant de wereld beleeft en wat hij graag wil of nodig heeft. Gebruik je creativiteit en leg jezelf geen beperkingen op in je hoofd. Gewoon lekker vrij associëren. Zo ontstaan er prachtige verbeterplannen voor je bedrijf of privéleven!

2. Kijk kritisch naar je aannames.
Onze vaste waarden, dat wat we automatisch voor waar aannemen, is dat wel zo waar als we denken?
Heeft een restaurant personeel nodig? Wat als je bij binnenkomst een bepaald bedrag betaalt, zoals je ook je parkeerkaart koopt. En dat je dan jezelf bedient aan een soort lopend buffet? Gezien in Barcelona en een groot succes daar. Zo kan één persoon in z’n uppie een heel restaurant runnen! Durf buiten de kaders te denken. Train jezelf daarin. Is het echt nodig om je huur of hypotheek te betalen? Wat zou er mogelijk zijn? (onafhankelijk of je dat zou willen, het gaat erom dat je mogelijkheden leert zien).
Moet een zwembad worden gevuld met water? Of kan dat ook anders, leuker, makkelijker? Is het altijd goed om te sporten? Moet je kleding in een kast? Gun jezelf de tijd om vrij te denken. Een vrije, creatieve geest is helder en gebalanceerd.

3. En dan nog een stapje verder: geef je wildste ideeën de vrije teugel!
Zou een vliegend bed heel gek zijn? Een matras gevuld met helium! Ideaal voor kleine slaapkamers: ‘s Ochtends zodra je uit bed stapt, vliegt je bed gewoon richting plafond.
Kleine kinderen kunnen je goed op weg helpen als je dit wilt trainen. Heerlijk om samen weg te dromen en te filosoferen. Gewoon ontspannen en niet bang zijn om gekke dingen te zeggen of te denken. Je kunt ze altijd later nog afserveren als ze echt te gek zijn…

Om creatief denken en visualiseren echt onderdeel te laten zijn van je brein, zul je moeten oefenen. Het moet inslijten. Aangezien het vaak een paar weken duurt dat inslijten van nieuwe dingen en gewoonten, raad ik je aan om er iedere dag even aandacht aan te besteden. Schrijf een paar dingen die je aanspreken over op een kaartje en draag dat bij je zodat je er regelmatig even op kunt kijken en ze kunt uitvoeren (of er om kunt glimlachen). Of stel een reminder in op je smartphone.
Je zult merken hoe fijn het is om creatieve visualisatie toe te passen en hoeveel anders je leert te denken! Veel plezier!

1 reply
  1. Iris
    Iris says:

    Leuke tips esther! Jammer eigenlijk dat je dat fantasie rijke vaak verliest als je opgroeit. Er komen dan zoveel andere dingen op je pad. Jou visualisatie oefningen helpen daar ook er goed bij, doe ze heel vaak voor het slapen gaan, en helpt bij veel piekeren ook erg goed.

Trackbacks & Pingbacks

Comments are closed.