Mantra - Deva Premal

Muziektip: Deva Premal – Gayatri Mantra

Mantra - Deva Premal

Auteur: Nicolai Frijters

Muziek is mijn passie. Ik houd van veel muziekjes. Vooral van artiesten of bands die een eigen geluid hebben. Door op Spotify naar playlists van anderen te luisteren, ontdek je soms de mooiste liedjes. Zo stuitte ik een paar weken terug op Gayatri Mantra van Deva Premal. Er ging een wereld voor me open.

Deva is een Duitse zangeres die mantra’s zingt. Ze is van een goed jaar: 1970 ;) De Gayatri Mantra blijkt een van de oudste hindoeïstische mantra’s te zijn.

Het verhaal gaat dat haar vader de Gayatri Mantra al voor haar zong toen Deva nog in de buik van haar moeder zat. Datzelfde lied heeft Deva tientallen jaren later gezongen op het sterfbed van haar vader, op het moment dat hij zijn laatste adem uitblies. De cirkel was rond.

Naast de Gayatri Mantra heeft Deva nog veel meer prachtsongs op haar repertoire staan, zoals Gata Gata, Om Hraum Mitraya, Om Gum Ganapatayei Namaha en Om Kumara Mantra. De producties zijn eigentijds en voor wie nog hipper wil, zijn er (lounge) remixen van verschillende producers beschikbaar.

Naar deze muziek moet je niet met Westerse oren luisteren. Dan gaat de minutenlange herhaling je vast vervelen. Maar als je meegaat in de cadans en de schoonheid van de klanken, dan kan er iets moois ontstaan.