china chinees ontspannen taichi qikung

Chi op z’n Chinees

china chinees ontspannen taichi qikung
Energie is het meest fundamentele begrip binnen heel het Chinese denken en zijn. Ja, waar het bij ons vaak om heel andere zaken gaat, zoals identiteit gaat het in China om ‘de energie’. Of Chi zoals ze zeggen.

Alles wat er is, bestaat uit Chi. De hele natuur leeft en beweegt omdat er Chi doorheen stroomt. Leven is een kwestie van energie laten stromen. Tenminste, zo denken ze er in het Oosten over.
Het wordt nu helemáál interessant met de vraag waar en wanneer de Chi het beste stroomt. En het antwoord op die vraag is eigenlijk heel simpel: daar waar harmonie is. Waar de dingen in evenwicht zijn, waar er geen blokkades zijn, daar stroomt de energie het beste. Het basisprincipe van de Chinese genees- en gezondheidskunde is evenwichtig leven, zodat de energie optimaal kan stromen.

Energie laten stromen
Bovenstaande tekst komt uit het Schooltv-filmpje hierboven. Het duurt iets meer dan 5 minuten en geeft een goed beeld van hoe Chinezen met energie omgaan. Zelf gebruik ik in mijn trainingen enkele van hun technieken om de energie bij de deelnemers goed te laten stromen. Bijvoorbeeld in de wekelijkse trainingen die ik bij bedrijven geef. Want waarom zou je een werkdag niet met een Chinese impuls beginnen. De energie gaat stromen!