Challenge-day
Voor wie het begrip nog niet kent: Challenge-day is een uit Amerika overgewaaid concept. Middelbare scholieren ervaren samen een bijzondere dag, waarin hen de onvergetelijke ervaring geboden wordt, zichzelf te zijn.
Rollen spelen we allemaal. Maar is het allemaal alleen maar ‘fake’ dat we laten zien aan de buitenwacht of hebben we het lef om onszelf te laten zien? De ander te laten zien wie we echt zijn, wat ons echt bezighoudt? Kiezen we voor dat laatste, dan zullen we kunnen ervaren dat er meer ‘teamspirit’ ontstaat. Verbondenheid. We voelen ons, hoe paradoxaal ook, veiliger in de groep.
Positief ontvangen
Dit idee blijkt al jaren fantastisch toepasbaar over de grote oceaan. Nu ook in Nederland uitgeprobeerd in nuchtere Hollandse scholen en gefilmd onder de naam ‘Over de streep’, uitgezonden door de KRO in een zesdelige serie. En ook hier werkt het! Stoere scholieren midden in hun puberteit laten hun emoties zien, vertellen over wat hen bezighoudt. Reacties van directeur en onderwijsbegeleidend personeel zijn zeer positief!
Over de streep
Belangrijk onderdeel van de Challenge-day is het item ‘over de streep’, waarbij de groep aan de ene kant van een lijn staat. Na het algemeen stellen van een persoonlijke vraag (‘Did you have ever felt alone or afraid at this school?’ ) is het de bedoeling dat je oversteekt naar de andere kant van de streep als het op jou van toepassing is. De intieme (met een aantal camera’s er bovenop!), veilige sfeer die is geschapen, zorgt ervoor dat iedereen bij iedere vraag open en eerlijk bij zichzelf te rade gaat. Verhelderend, ontroerend en mooi! De moeite waard om eens terug te kijken.
Enne… waarom dit concept alleen op middelbare scholen gebruiken? Kan ook in het bedrijfsleven! Een frisse nieuwe kijk op elkaar gooit de boel lekker open en inspireert tot nieuwe inzichten!
Eng? Ja. Effectief? Zeer zeker!