Simpele ademoefening

Adem je nog? (ademoefening)

Simpele ademoefening
‘Ik denk dat denken overschat is.’ Grappig zinnetje, ik moet er zelf een beetje om lachen.

Het kan heel nuttig zijn om te denken, natuurlijk. Maar we denken veel te veel, de geest komt nauwelijks tot rust. Vaak gaat het om iets in het verleden dat naar jouw idee eigenlijk anders had moeten gaan (pijnpuntjes uit je jeugd bijvoorbeeld). Of om iets dat jou in de toekomst eindelijk vervulling zal geven (een grotere auto, andere baan etc.). Maar het verleden kun je niet meer veranderen en geluk kan nooit in de toekomst liggen. De enige plek waar je geluk kunt vinden is nu. Hoe kom je daar? Daar is een simpele ademoefening voor…

Ademoefening van een paar seconden

Volgens Eckhart Tolle hoef je jezelf maar één vraag te stellen: ‘Adem ik nog?’. Die simpele vraag nodigt je uit om je aandacht volledig naar je adem te brengen. Daardoor stopt je denken en ontstaat er rust. Je hoort de geluiden om je heen, voelt hoe je zit of staat, er breekt een glimlach door… ofwel je komt in het nu. Deepak Chopra heeft het over ‘the gap between thoughts’. Dat is de plek waar inspiratie te voorschijn kan komen. Probeer het eens, bijvoorbeeld als je je onrustig voelt of te veel opgeslokt wordt door trivialiteiten. ‘Adem ik nog..?’

Handig hulpmiddel

Juist wanneer je de ademoefening het hardst nodig hebt, denk je er vaak niet aan. Dat komt doordat je denkcapaciteit dan al voor 100% in beslag genomen wordt door verleden en/of toekomst. Zelf heb ik daar een hulpmiddel voor gevonden: het gratis programmaatje Workrave, dat mij om de 10 minuten een seintje geeft als ik op mijn desktop aan het werk ben. Soms druk ik de alert meteen weer weg, maar vaker neem ik dan even een half minuutje de tijd om tot mezelf te komen. Hoe? Door de simpele vraag: Adem ik nog?

Belangrijk: probeer bij het focussen op de adem niet te oordelen. Je ademt zoals je ademt: langzaam, snel, diep of oppervlakkig. Het is allemaal goed. Zelf vind ik het fijn om mijn ogen tijdens de ademoefening te sluiten.

Naast Workrave zijn er allerlei andere apps (ook voor je gsm) die je op gezette tijden een seintje kunnen geven. Heb je een tip, reageer dan op dit bericht. Wil je hulp bij het aanleren van een goede ademhaling, maak dan hier een afspraak.

Auteur: Nicolai Frijters