ademhaling

Je ademhaling

ademhaling
Het lijkt zo simpel. Gewoon ademhalen.
Hoe vaak zeggen we dat niet tegen iemand die het even moeilijk heeft of iets lastigs moet doen: “Gewoon blijven ademhalen, he!”

De ademhaling is inderdaad heel belangrijk. En een geweldige ‘tool’ om jezelf weer snel in het hier en nu te zetten in stressvolle situaties.
Klein experimentje: denk even terug aan een moment dat je heel boos was. Je bloed kookte en je kon gewoon niet geloven dat iemand jou dit aandeed. Neem er een paar ogenblikken de tijd voor en ga dan met je aandacht naar je ademhaling.
Neem waar wat er gebeurt zonder er ook maar iets aan te veranderen. Alles is goed.
Grote kans dat je ademhaling hoog in je borstkas zit, relatief snel gaat en je er misschien een beetje bij hijgt of diep zucht.

Denk dan nu eens terug aan een moment dat je je heerlijk relaxed voelde. Misschien een ontspannen zondagochtend met ontbijt op bed of een heerlijke stranddag met je voeten in de branding, kijkend naar de zonsondergang. Neem ook hier weer even de tijd voor om je goed te verplaatsen in die fijne, relaxte situatie. Gebruik al je zintuigen.

Wat gebeurt er nu met je ademhaling?
Waarschijnlijk wordt deze rustiger, dieper en gebruik je meer je buik ipv je borstkas.

Het gegeven dat je ademhaling reageert op je emotie of stemming, kunnen we ook gebruiken in tegengestelde richting.

Door je ademhaling te veranderen, ga je je anders voelen.

Is die nare situatie of akelige tandartsafspraak dan ineens weg? Nee, natuurlijk niet. Maar je bent wel helderder en meer ontspannen, zodat je meer overzicht houdt op de situatie en controle hebt. Je kiest bewuster hoe je ermee om wilt gaan.
In ontspannen staat kun je helderder denken en oplossingen verzinnen. Als je ergens over zit te dubben, komt het antwoord ook vaak als je onder de douche staat of op het toilet zit. Dan weet je gewoon ineens wat het beste is.

Het is erg handig om een goede ademhaling aan te leren. Je kunt die dan ook bewust inzetten op de momenten dat je niet lekker in je vel zit. Je geeft je brein als het ware een seintje dat je wel degelijk relaxed bent. dat zal hier zeker op reageren door alle processen die met het ervaren van stress samenhangen, aan te passen.

Ik oefen het ademen regelmatig met mijn klanten. Het lijkt misschien te simpel om echt effectief te kunnen zijn, maar schijn bedriegt.
Wat me vaak opvalt is dat mensen wanneer ze inademen, hun borstkas uitzetten.
Kijk maar eens hoe dat bij jou is. Bij de inademing zet juist je buik uit. Je kunt dat om te oefenen ook lekker overdrijven door je buik flink bol te maken als je inademt.
Adem uit via je keel. Niet alsof je een kaarsje wilt uitblazen, maar echt van achter uit je keel laat je de lucht weer ontsnappen. (Ja inderdaad misschien even wennen. Oefen maar als je alleen in de kamer bent, als je vreemde geluiden erbij hoort ;-))

Je inademing is korter dan je uitademing. Je kunt tellen hoe lang dat is, maar wat het belangrijkste is: Doe het zoals het voor jou prettig is. Experimenteer en ontdek wat jouw natuurlijk ritme is.

Vervolgens wacht je gewoon tot je weer wilt inademen. Láát je ademen, in plaats van een bepaald ritme te moeten volgen. Laat je lichaam ademen. Na een uitademing zit van nature altijd een soort pauze voor je weer opnieuw inademt. Gaat vanzelf, als je je hoofd er buiten laat.

Voelt goed, he? Merk hoe fijn het is om zo te ademen. Hoe het je ontspant. Zelfs op de meest stressvolle momenten.
Om de ontspanning nog extra kracht bij te zetten, kun je bij je uitademing lekker ‘uitploffen’. Daar bedoel ik mee dat je alles loslaat. Je schouders laat je los, je armen laat je slap hangen, je buik laat je hangen en wordt zacht. Let ook op je gezicht. Laat bij je uitademing je gezichtsspieren zacht worden. Laat alles lekker hangen, vooral ook je kaken.
Wist je dat je kaakspieren een van de laatste spieren zijn die ontspannen voordat je in slaap valt? Dus als je daar wat extra aandacht aan besteed, komt het hondje van Pavlov vanzelf in actie!
Laat je lichaam ontspannen naar voren of naar achteren hangen terwijl je uitademt. Heerlijk! Het zal je zeker goed doen!

Goed, effectief ademen is een kwestie van weten hoe en dat vaak oefenen. Oefen wel op een rustige manier en blijf mild naar jezelf. Mindful. (Dus geen ‘Hé, nou adem ik toch weer verdorie met mijn borstkas!’) Dan gaat het echt een stuk beter.
Als je je dit eigen maakt, kun je het dus ook heel bewust inzetten in situaties waarbij je stress ervaart.
Superhandig!
Ademhalen is een continue proces. Een universeel proces van innemen en weer loslaten. Een natuurlijke beweging die zich telkens weer herhaalt. In jou en buiten jou. Naar binnen halen en weer laten gaan.

Ik ben benieuwd hoe het oefenen jou afgaat. Lukt het goed of loop je tegen dingen aan?
Ik lees graag je reactie hieronder!

Tip: Download ook mijn gratis CD. Daar vind je meer oefeningen.

4 replies
  1. Em
    Em says:

    Ik heb een vraag. Ik heb aardig wat medische probleempjes maar er is iets wat door mijn ademhaling beinvloed lijkt te worden.ik slaap zittend omdat wanneer ik in slaap val voel ik dat mn ademhaling veranderd en op een of andere manier komt er dan van alles omhoog waardoor ik erg misselijk ben dit gaat daarna ook niet zo snel meer weg duurt min uur. De huisarts weet niet hoe ik dit op kan lossen met medicatie heb al van alles geprobeerd
    Iemand een idee?

    • esther
      esther says:

      Ik stuur je even privé een mail om nog wat aanvullende informatie te vragen, Emily. Dan kan ik kijken of ik je verder kan helpen.

    • Iris
      Iris says:

      Dit s een oud bericht lees ik, hoop dat je de klacht te boven bent. Maar mijn ervaring, neem paar dagen omeprozol, van kruidvat. Dat geeft beschermlaagje in maag. Ben zelf geen fan van medicatie, maar dit geeft mij soms het beste resultaat en vaak ook lang werkend al neem je het maar 3 dagen. Dan komt je maag en lichaam wat tot rust, en dan ook je ademhaling waarschijnlijk. Succes!

Trackbacks & Pingbacks

Comments are closed.